Šlehačkové cukroví z Omegy
12. 9. 2025
Omega je 100% jedlý rostlinný tuk, který je vhodný k přípravě polev, moučníků a těsta na cukroví.
Ingredience
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g Omegy
- 250 ml smetany ke šlehání
- hladkou mouku k poprášení válu
Zdobení:
- moučkový a vanilkový cukr (na obalení)
Postup
- Nachystejte si mísu, nasypte do ní polohrubou mouku a nastrouhejte ztužený tuk. Přilijte smetanu ke šlehání a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 30–60 minut odležet v lednici.
- Těsto položte na pomoučený vál a rozválejte jej na plát o výšce 1 cm.
- Zvolte formičky k vykrajování cukroví. Mohou to být hvězdičky, stromečky a další tvary. Cukroví rozložte na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 190 °C.
- Pečte zhruba 10–12 minut, záleží na typu trouby a tloušťce těsta. Správně upečené šlehačkové cukroví by mělo mít světle žlutou barvu.
- Plech vyndejte a ještě teplé cukroví opatrně shrňte do mísy, ve které je připravená směs vanilkového a moučkového cukru. Všechny kousky cukroví pečlivě obalte.
- Nechte šlehačkové vánoční cukroví vychladnout a uskladněte jej do vzduchotěsné nádoby do doby, než jej budete chtít podávat.

Rostlinný tuk Omega můžete použít také v receptu na kávové vánoční cukroví ve tvaru hvězdiček.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě