E-shop vánoční osvětlení

Smažené kapří jikry si okořeňte podle chuti 

12. 9. 2025

První recept bude na smažené kapří jikry. Tento recept je tradiční, a jikry se jako pochoutka hodí nejen k vánočnímu stolu. Okořeňte si je podle své chuti, oblíbená je cibule, česnek nebo šalotka. Skvělou chuť jim dodá také citron.

A co budete na tento recept potřebovat? 

  • 220 g kapřích jiker
  • 59 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 20 g kukuřičné mouky
  • 16 g mouky
  • 44 ml oleje
  • velkou cibuli
  • 9 g česneku
  • 15 ml citronové šťávy

Jaký bude postup vaření?

  • A jak v tomto receptu postupovat? Nejdříve si kapří jikry opláchněte ve sladké vodě.
  • Pomozte si vlastními prsty, jikry musí být očištěné důkladně. Nezapomeňte si před i potom umýt ruce. Čisté jikry pak dejte na talíř.
  • V misce smíchejte mléko, sůl a pepř. Do misky vám stačí nalít 12é ml mléka, sůl a pepř dejte podle své chuti. Vždycky můžete přidat, takže dejte nejdříve menší množství. 
  • V jiné misce nebo hlubším talíři smíchejte kukuřičnou mouku s obyčejnou. Dejte do ní 20 g kukuřičné mouky a 16 g té obyčejné. Promíchejte lžící nebo vidličkou.
  • Teď budete jikry obalovat. Nejdříve je položte do mléčné směsi a následně do směsi z mouky. Obalte je důkladně, protože právě kukuřičná mouka dodá jikrám skvělou chuť. Aby se dobře lepila, je nutné v mléčné směsi jikry namočit ze všech stran.
  • Připravte si pánev. Dejte do ní trochu oleje a zahřejte na středně vysokou teplotu. 
  • Použijte nejlépe olivový olej, a počkejte, až bude zahřátý. Až poté do něj vkládejte jikry.
  • JIkry smažte z každé strany asi 2-3 minuty – musí být dozlatova. Jestliže má k pánvi pokličku, použijte ji ke smažení, protože kapří jikry mohou prskat olej. 
  • Pomocí děrované lžíce pak jikry otočte. Kapří jikry musí být křupavé a mít zlatavě hnědou barvu. JIkry musí být usmažené rovnoměrně!
  • Kapří jikry hotové dejte na papírovou utěrku, do které se vsákne přebytečný olej. Než usmažíte zbytek jiker, budou ty hotové krásně usušené a bez zbytečného oleje. Nakonec jikry přikryjte, aby zůstaly teplé.
  • Pánev nechte zapnutou. Do výpeku dejte ještě trochu oleje a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Míchejte asi osm minut, než cibule zhnědne a změkne. Musíte míchat neustále, aby se cibule nepřilepila ke dnu pánve.
  • K cibuli do pánve přidejte nastrouhaný česnek a smažte asi minutu – česnek nesmí zhořknout. Následně přilijte i citronovou šťávu. 
  • Míchejte dřevěnou vařečkou, protože tím zajistíte, že se česnek dobře a rovnoměrně opeče. Až citronovou šťávu důkladně vmícháte do směsi, máte hotovo. 
  • Jikry už budou vychladnuté natolik, že je budete moci polít hotovou omáčkou. Podávejte je horké.
  • Pokud nevíte, jestli bude cibulová směs rodině chutnat, dejte ji pouze malé množství přímo na jikry. 
Smažené kapří jikry na talíři s cibulovou směsí.
Zdroj: wikihow.com

Autor článku Raina Tomanová

Majitelka dvou dětí a čtyř koček. Baví mě pečení, knihy, puzzle, lego, a miluju teplo a slunce. Psaní článků je pro mě odpočinkem, navíc se dozvím něco nového. Doufám, že obohatím také vás.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (25 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *