Smažené kapří jikry si okořeňte podle chuti
12. 9. 2025
První recept bude na smažené kapří jikry. Tento recept je tradiční, a jikry se jako pochoutka hodí nejen k vánočnímu stolu. Okořeňte si je podle své chuti, oblíbená je cibule, česnek nebo šalotka. Skvělou chuť jim dodá také citron.
A co budete na tento recept potřebovat?
- 220 g kapřích jiker
- 59 ml mléka
- sůl a pepř
- 20 g kukuřičné mouky
- 16 g mouky
- 44 ml oleje
- velkou cibuli
- 9 g česneku
- 15 ml citronové šťávy
Jaký bude postup vaření?
- A jak v tomto receptu postupovat? Nejdříve si kapří jikry opláchněte ve sladké vodě.
- Pomozte si vlastními prsty, jikry musí být očištěné důkladně. Nezapomeňte si před i potom umýt ruce. Čisté jikry pak dejte na talíř.
- V misce smíchejte mléko, sůl a pepř. Do misky vám stačí nalít 12é ml mléka, sůl a pepř dejte podle své chuti. Vždycky můžete přidat, takže dejte nejdříve menší množství.
- V jiné misce nebo hlubším talíři smíchejte kukuřičnou mouku s obyčejnou. Dejte do ní 20 g kukuřičné mouky a 16 g té obyčejné. Promíchejte lžící nebo vidličkou.
- Teď budete jikry obalovat. Nejdříve je položte do mléčné směsi a následně do směsi z mouky. Obalte je důkladně, protože právě kukuřičná mouka dodá jikrám skvělou chuť. Aby se dobře lepila, je nutné v mléčné směsi jikry namočit ze všech stran.
- Připravte si pánev. Dejte do ní trochu oleje a zahřejte na středně vysokou teplotu.
- Použijte nejlépe olivový olej, a počkejte, až bude zahřátý. Až poté do něj vkládejte jikry.
- JIkry smažte z každé strany asi 2-3 minuty – musí být dozlatova. Jestliže má k pánvi pokličku, použijte ji ke smažení, protože kapří jikry mohou prskat olej.
- Pomocí děrované lžíce pak jikry otočte. Kapří jikry musí být křupavé a mít zlatavě hnědou barvu. JIkry musí být usmažené rovnoměrně!
- Kapří jikry hotové dejte na papírovou utěrku, do které se vsákne přebytečný olej. Než usmažíte zbytek jiker, budou ty hotové krásně usušené a bez zbytečného oleje. Nakonec jikry přikryjte, aby zůstaly teplé.
- Pánev nechte zapnutou. Do výpeku dejte ještě trochu oleje a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Míchejte asi osm minut, než cibule zhnědne a změkne. Musíte míchat neustále, aby se cibule nepřilepila ke dnu pánve.
- K cibuli do pánve přidejte nastrouhaný česnek a smažte asi minutu – česnek nesmí zhořknout. Následně přilijte i citronovou šťávu.
- Míchejte dřevěnou vařečkou, protože tím zajistíte, že se česnek dobře a rovnoměrně opeče. Až citronovou šťávu důkladně vmícháte do směsi, máte hotovo.
- Jikry už budou vychladnuté natolik, že je budete moci polít hotovou omáčkou. Podávejte je horké.
- Pokud nevíte, jestli bude cibulová směs rodině chutnat, dejte ji pouze malé množství přímo na jikry.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup