Štafetková roláda s kávovým krémem
12. 9. 2025
Lahodná chuť ořechů, kávy a čokolády se snoubí v tomto základním receptu. Vyzkoušejte jej ještě dnes a my vám ručíme za to, že se toto cukroví okamžitě stane tím nejvyhledávanější na vašem svátečním stole.
Ingredience:
- 5 bílků
- 5 žloutků
- 150 g cukru krupice
- 400 ml mléka
- 75 g mletých ořechů
- 75 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru moučka
- 150 g másla
- 80 g cukru krupice
- 1 špetka soli
- 2 lžíce škrobu
- 3 lžičky kávy
- 100 g čokolády 70%
- 20 g kakaového másla
Postup práce:
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- K bílkům přidejte špetku soli a třetinu cukru moučky, vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Jakmile je sníh hutný a pevný, přisypte zbytek cukru, stále šlehejte.
- Na sníh prosejte mouku, přidejte mleté ořechy a metličkou opatrně zapracujte.
- Směs nyní rozetřete na plech vyložený pečícím papírem v nižší vrstvě (na toto množství využijete dva plechy), jemně poprašte moučkovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, aby povrch korpusu zezlátl.
- Po upečení nechte korpusy krátce zchladnout, poté obraťte na nachystaný čistý pečící papír pomoučený moučkový cukrem.
- Pečící papír sloupněte z korpusu velice opatrně a nechte jej zcela vychladnout.
- V rendlíku rozehřejte dvě třetiny mléka, přidejte krupicový cukr a přiveďte za stálého míchání k varu. Cukr se musí zcela rozpustit.
- Zbylé mléko rozšlehejte metličkou se žloutky a škrobem.
- Až se bude mléko v rendlíku téměř vařit, za stálého míchání do něj přilejte žloutkovou směs a krátce vařte do zhoustnutí.
- Poté přikryjte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vychladlý žloutkový pudink vyšlehejte metličkou do krémové konzistence, přidejte jemně mletou kávu a postupně, po malých kostičkách zašlehejte změklé máslo.
- Korpusy rozřízněte podélně na poloviny.
- Potřete krémem a za pomoci pečícího papíru zarolujte úzké roládky.
- Roládky nechte v lednici ztuhnout do dalšího dne.
- Na druhý den rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a povolte ji trochou kakaového másla.
- Rolády nakrájejte na stejně velké špalíčky.
- Konce namáčejte postupně v rozpuštěné čokoládě a nechte ztuhnout.
Vypadá to složitě, ale výsledek je úžasný. Štafetky s kávovým krémem jsou vynikajícím dezertem, který vás o Vánocích potěší.

Pokud si troufnete i na toto lahodné cukroví, nebudete litovat! Recepty na pařížské rohlíčky jsou zde připraveny pro učiněné fajnšmekry.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup