E-shop vánoční osvětlení

Štafetková roláda s kávovým krémem

12. 9. 2025

Lahodná chuť ořechů, kávy a čokolády se snoubí v tomto základním receptu. Vyzkoušejte jej ještě dnes a my vám ručíme za to, že se toto cukroví okamžitě stane tím nejvyhledávanější na vašem svátečním stole.

Ingredience:

  • 5 bílků
  • 5 žloutků
  • 150 g cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 75 g mletých ořechů
  • 75 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 150 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce škrobu
  • 3 lžičky kávy
  • 100 g čokolády 70%
  • 20 g kakaového másla

Postup práce:

  • Troubu si předehřejte na 180 °C.
  • K bílkům přidejte špetku soli a třetinu cukru moučky, vyšlehejte do tuhého sněhu.
  • Jakmile je sníh hutný a pevný, přisypte zbytek cukru, stále šlehejte.
  • Na sníh prosejte mouku, přidejte mleté ořechy a metličkou opatrně zapracujte.
  • Směs nyní rozetřete na plech vyložený pečícím papírem v nižší vrstvě (na toto množství využijete dva plechy), jemně poprašte moučkovým cukrem.
  • Pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, aby povrch korpusu zezlátl.
  • Po upečení nechte korpusy krátce zchladnout, poté obraťte na nachystaný čistý pečící papír pomoučený moučkový cukrem.
  • Pečící papír sloupněte z korpusu velice opatrně a nechte jej zcela vychladnout.
  • V rendlíku rozehřejte dvě třetiny mléka, přidejte krupicový cukr a přiveďte za stálého míchání k varu. Cukr se musí zcela rozpustit.
  • Zbylé mléko rozšlehejte metličkou se žloutky a škrobem.
  • Až se bude mléko v rendlíku téměř vařit, za stálého míchání do něj přilejte žloutkovou směs a krátce vařte do zhoustnutí.
  • Poté přikryjte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Vychladlý žloutkový pudink vyšlehejte metličkou do krémové konzistence, přidejte jemně mletou kávu a postupně, po malých kostičkách zašlehejte změklé máslo.
  • Korpusy rozřízněte podélně na poloviny.
  • Potřete krémem a za pomoci pečícího papíru zarolujte úzké roládky.
  • Roládky nechte v lednici ztuhnout do dalšího dne.
  • Na druhý den rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a povolte ji trochou kakaového másla.
  • Rolády nakrájejte na stejně velké špalíčky.
  • Konce namáčejte postupně v rozpuštěné čokoládě a nechte ztuhnout.

Vypadá to složitě, ale výsledek je úžasný. Štafetky s kávovým krémem jsou vynikajícím dezertem, který vás o Vánocích potěší.

Štafetkové roládky.
zdroj: tortyodmamy.sme.sk

Pokud si troufnete i na toto lahodné cukroví, nebudete litovat! Recepty na pařížské rohlíčky jsou zde připraveny pro učiněné fajnšmekry.

Autor článku Sára Šedivá

Mým hlavním mottem jsou pohodové Vánoce bez stresu. Stále hledám nové možnosti, jak obdarovat své blízké, udělat jim skutečnou radost, přitom se nezbláznit na nákupech. Je totiž velice důležité, umět nasát správnou adventní atmosféru a neprožít ji celou jen ve shonu. Pokud někoho inspiruji, nebo mu podám pomocnou ruku, díky které získá krapet více času pro sebe, je to pro mne velkým zadostiučiněním.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (33 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *