E-shop vánoční osvětlení

Staročeská štědrovečerní hrachovka

12. 9. 2025

Pokud chcete, můžete kromě mrkve do této hrachové polévky přidat též několik pár žlutých nebo červených brambor, hrachovka bude ještě vydatnější.

Ingredience

  • 400 g sušeného půleného hrachu
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 4 šálky vody
  • 1 cibule
  • 3 řapíkaté celery
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 700 g šunky s kostí
  • 2 mrkve
  • čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  1. Hrách přeberte a důkladně propláchněte, případně přes noc namočte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
  3. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a celer, restujte 3 minuty.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě 1 minutu.
  5. Přilijte kuřecí vývar a vodu.
  6. Přidejte půlený hrášek, bobkové listy a tymián.
  7. Lehce osolte a opepřete.
  8. Do polévkové směsi vložte šunku s kostí.
  9. Přiveďte k varu a poté stáhněte na minimum.
  10. Přiklopte a za občasného míchání nechte vařit, dokud hrášek a šunka nezměknou, asi 60 až 90 minut.
  11.  Šunku vyjměte, nechte ji 10 minut odpočívat a poté část masa rozdrobte nebo nakrájejte na kostičky.
  12. Mezitím přidejte do polévky mrkev nakrájenou na kostičky.
  13. Polévku přiklopte a za občasného míchání vařte, dokud se hrášek z větší části nerozpadne, asi 30 minut.
  14. Vmíchejte šunku a podle potřeby ji dosolte.

Tuto hrachovou vánoční polévku podávejte teplou ozdobenou petrželkou.

Talíč s hráčkovou polévkou se šunkou a petrželkou.
zdroj: cookingclassy.com

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (23 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *