Staročeská štědrovečerní hrachovka

12. 9. 2025

Pokud chcete, můžete kromě mrkve do této hrachové polévky přidat též několik pár žlutých nebo červených brambor, hrachovka bude ještě vydatnější.

Ingredience

  • 400 g sušeného půleného hrachu
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 4 šálky vody
  • 1 cibule
  • 3 řapíkaté celery
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 700 g šunky s kostí
  • 2 mrkve
  • čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  1. Hrách přeberte a důkladně propláchněte, případně přes noc namočte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
  3. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a celer, restujte 3 minuty.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě 1 minutu.
  5. Přilijte kuřecí vývar a vodu.
  6. Přidejte půlený hrášek, bobkové listy a tymián.
  7. Lehce osolte a opepřete.
  8. Do polévkové směsi vložte šunku s kostí.
  9. Přiveďte k varu a poté stáhněte na minimum.
  10. Přiklopte a za občasného míchání nechte vařit, dokud hrášek a šunka nezměknou, asi 60 až 90 minut.
  11.  Šunku vyjměte, nechte ji 10 minut odpočívat a poté část masa rozdrobte nebo nakrájejte na kostičky.
  12. Mezitím přidejte do polévky mrkev nakrájenou na kostičky.
  13. Polévku přiklopte a za občasného míchání vařte, dokud se hrášek z větší části nerozpadne, asi 30 minut.
  14. Vmíchejte šunku a podle potřeby ji dosolte.

Tuto hrachovou vánoční polévku podávejte teplou ozdobenou petrželkou.

Talíč s hráčkovou polévkou se šunkou a petrželkou.
zdroj: cookingclassy.com

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (112 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *