Strojkové vánoční škvarkové cukroví našich babiček
12. 9. 2025
Tento recept dělaly už naše babičky, a proto je tak skvělý!
Nebojte, budete potřebovat pouze strojek na maso, žádné jiné vymoženosti.
Ingredience
- 2 šálky škvarků
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek bílého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky
- ½ šálku mléka
- 4 šálky mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1 šálek rozinek
- 1 šálek ořechů (dle vašeho výběru)
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V mlýnku na maso rozemelte škvarky. Nemáte-li strojek, škvarky rozsekejte na co nejmenší kousky nožem.
- Do misky vložte rozemleté škvarky a přidejte oba cukry. Směs bude zatím trochu drobivá.
- Do misky přidejte vejce, vanilku a mléko.
- V druhé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Směs dobře promíchejte a dejte ji do první mísy ke škvarkům.
- Nakonec přidejte ořechy a rozinky (pokud je ve směsi chcete). Vše pořádně promíchejte.
- Pomocí rukou vytvarujte malé kuličky, ze kterých pohodlně vytvoříte placičky. Jejich průměr by měl být asi 6,5 cm.
- Placičky umístěte na plech, vyložený pečícím papírem a ponechte mezi nimi aspoň 2cm rozestup, aby se při pečení jednotlivé kousky cukroví nespojily dohromady.
- Pečte v troubě asi 7 minut, poté cukroví otočte a pečte dalších 5 minut do doby, než začnou být placičky na dotek pevné.
- Po upečení nechte vychladnout a podávejte.
- Chcete-li, můžete cukroví nakonec posypat moučkovým cukrem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup