Tradiční vánoční perníčky
12. 9. 2025
Dodržujete tradice? Pak by na vašem stole neměly chybět tradiční voňavé perníčky ve tvaru stromečků a andílků!
Ingredience
- 150 g nesoleného másla, nakrájeného na kostičky
- ½ šálku (125 ml) zlatého sirupu
- ½ šálku (110 g) hnědého cukru
- 1 lžička sody
- 3 šálky (450 g) hladké mouky
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce (lehce rozšlehané)
- cukrářské zdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dva plechy, vyložené pečícím papírem.
- Máslo, zlatý sirup a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na střední výkon.
- Přiveďte k varu a, za stálého míchání, vařte 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
- Odstraňte směs z tepla a přidejte sodu. Promíchejte a odložte stranou.
- Mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a prášek do pečiva přidejte do máslové směsi.
- Přidejte vejce a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Směs přeneste na lehce pomoučený povrch a vytvořte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte z nich dva disky a každou polovinu zvlášť zabalte do potravinové folie. Následně chlaďte 45 minut v lednici, dokud nebude těsto pevné.
- Obě poloviny těsta následně vyválejte na asi 0,5cm pláty a vykrojte požadované tvary.
- Cukroví umístěte na plechy s rozestupy 3 cm a pečte po dobu 8 minut.
- Následně nechte vychladnout a ozdobte pomocí cukrářského posypu nebo polevy dle vlastní fantazie.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě