Tradiční vánoční perníčky

12. 9. 2025

Dodržujete tradice? Pak by na vašem stole neměly chybět tradiční voňavé perníčky ve tvaru stromečků a andílků!

Ingredience

  • 150 g nesoleného másla, nakrájeného na kostičky
  • ½ šálku (125 ml) zlatého sirupu
  • ½ šálku (110 g) hnědého cukru
  • 1 lžička sody
  • 3 šálky (450 g) hladké mouky
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce (lehce rozšlehané)
  • cukrářské zdobení 

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dva plechy, vyložené pečícím papírem. 
  • Máslo, zlatý sirup a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na střední výkon. 
  • Přiveďte k varu a, za stálého míchání, vařte 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. 
  • Odstraňte směs z tepla a přidejte sodu. Promíchejte a odložte stranou.
  • Mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a prášek do pečiva přidejte do máslové směsi. 
  • Přidejte vejce a míchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Směs přeneste na lehce pomoučený povrch a vytvořte hladké těsto. 
  • Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte z nich dva disky a každou polovinu zvlášť zabalte do potravinové folie. Následně chlaďte 45 minut v lednici, dokud nebude těsto pevné.
  • Obě poloviny těsta následně vyválejte na asi 0,5cm pláty a vykrojte požadované tvary. 
  • Cukroví umístěte na plechy s rozestupy 3 cm a pečte po dobu 8 minut.
  • Následně nechte vychladnout a ozdobte pomocí cukrářského posypu nebo polevy dle vlastní fantazie.

Tradiční vánoční perníčky ve tvaru postaviček a stromečků, zdobené barevnou polevou.
zdroj: taste.com.au

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (56 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *