Tradiční vánoční rybí polévka
12. 9. 2025
Jaké tradice patří k těm vašim? Tato poctivá česká vánoční polévka patří na každý stůl. Má jediné místo v roce, a tak si zaslouží korunu slávy.
Ingredience:
vývar
- 500 g kapří hlavy a skeletu
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 50 g cibule
- 3 kuličky celého černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- 2 litry vody
polévka
- 300 g kořenové zeleniny
- 100 g cibule
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- rybí vývar
- mlíčí
- 1 svazek petrželky
- špetka muškátového oříšku
- pepř
- sůl
Postup:
- Rybí hlavy umyjeme a zbavíme očí.
- Dáme je do hrnce spolu s očištěnou zeleninou, podlijeme studenou vodou, přidáme koření, sůl a přivedeme k varu.
- Během vaření sbíráme pěnu. Vaříme asi dvě hodiny na mírném plameni.
- Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky, chceme-li nastrouháme.
- Vývar scedíme.
- Do hrnce si dáme máslo a na másle orestujeme zeleninu, poté ji zasypeme moukou.
- Následně podlijeme vývarem a uvedeme k varu.
- Mlíčí si očistíme od blanek a tuku a přidáme do polévky.
- Vaříme dalších zhruba 10 minut do změknutí.
- Nakonec dozdobíme nasekanou petrželkou a ochutíme špetkou muškátového ořišku.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup