E-shop vánoční osvětlení

Tradiční vánoční rybí polévka

12. 9. 2025

Jaké tradice patří k těm vašim? Tato poctivá česká vánoční polévka patří na každý stůl. Má jediné místo v roce, a tak si zaslouží korunu slávy.

Ingredience:

vývar

  • 500 g kapří hlavy a skeletu
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 3 kuličky celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 2 litry vody

polévka

  • 300 g kořenové zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  •  rybí vývar
  • mlíčí
  • 1 svazek petrželky
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

Postup:

  • Rybí hlavy umyjeme a zbavíme očí.
  • Dáme je do hrnce spolu s očištěnou zeleninou, podlijeme studenou vodou, přidáme koření, sůl a přivedeme k varu. 
  • Během vaření sbíráme pěnu. Vaříme asi dvě hodiny na mírném plameni. 
  • Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky, chceme-li nastrouháme. 
  • Vývar scedíme. 
  • Do hrnce si dáme máslo a na másle orestujeme zeleninu, poté ji zasypeme moukou. 
  • Následně podlijeme vývarem a uvedeme k varu. 
  • Mlíčí si očistíme od blanek a tuku a přidáme do polévky. 
  • Vaříme dalších zhruba 10 minut do změknutí. 
  • Nakonec dozdobíme nasekanou petrželkou a ochutíme špetkou muškátového ořišku.
Rybí polévka jako tradice na Vánoce.
Zdroj: webrecepty.sk

Autor článku Zuzka Pitříková

Patřím k těm jedincům, kteří milují Vánoce, vůni cukroví, domácí pohodu, koledy a všechno ostatního kolem toho. Právě proto jsem ráda, že o tomto jedinečném a úžasném čase mohu také psát.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (36 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *