E-shop vánoční osvětlení

Triky a rady pro přípravu

12. 9. 2025

S vánočkou mohou být spojeny mnohé problémy, k nejčastějším patří, že málo vykyne, při pečení praskne nebo se sveze k jedné straně. Ať již budete vánočku zadělávat ručně či s pomocí rozmanitých kuchyňských nástrojů, vyplatí se proto znát několik triků.

Některé z nich souvisejí s použitými ingrediencemi, jiné s kynutím těsta a další s pečením. Všechny ale mohou mít poměrně velký vliv na výsledek. Co se tedy rozhodně vyplatí o pečení vánočky vědět?

Ingredience

  • Všechny použité suroviny by měly mít pokojovou teplotu, pozor dejte například na studené droždí a vejce.
  • Pokud používáte v receptech na vánočku mléko, dejte pozor, aby nebylo příliš horké, mělo by být jen vlažné.
  • Stejně tak rozpuštěné máslo nepřidávejte do těsta horké, nechte ho zchladnout.
  • Na vánočku se nejčastěji používá mouka hladká, ale je možné použít i polohrubou.
  • Sypké ingredience je vhodné před použitím prosít přes síto. Vánočka bude nadýchanější.
  • Pozor na chemicky ošetřené citrony, jejich kůra není pro konzumaci vhodná.
  • Rozinky do těsta přidávejte, až když je z části prohnětené, jinak se potrhají.
Mísa s těstem na vánočku.
zdroj: daskochrezept.de

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (16 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *