Triky a rady pro přípravu
12. 9. 2025
S vánočkou mohou být spojeny mnohé problémy, k nejčastějším patří, že málo vykyne, při pečení praskne nebo se sveze k jedné straně. Ať již budete vánočku zadělávat ručně či s pomocí rozmanitých kuchyňských nástrojů, vyplatí se proto znát několik triků.
Některé z nich souvisejí s použitými ingrediencemi, jiné s kynutím těsta a další s pečením. Všechny ale mohou mít poměrně velký vliv na výsledek. Co se tedy rozhodně vyplatí o pečení vánočky vědět?
Ingredience
- Všechny použité suroviny by měly mít pokojovou teplotu, pozor dejte například na studené droždí a vejce.
- Pokud používáte v receptech na vánočku mléko, dejte pozor, aby nebylo příliš horké, mělo by být jen vlažné.
- Stejně tak rozpuštěné máslo nepřidávejte do těsta horké, nechte ho zchladnout.
- Na vánočku se nejčastěji používá mouka hladká, ale je možné použít i polohrubou.
- Sypké ingredience je vhodné před použitím prosít přes síto. Vánočka bude nadýchanější.
- Pozor na chemicky ošetřené citrony, jejich kůra není pro konzumaci vhodná.
- Rozinky do těsta přidávejte, až když je z části prohnětené, jinak se potrhají.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě