Vaječný likér

12. 9. 2025

Vaječný koňak sice není cukroví, ale jistě nám dáte za pravdu, že je to skvělá varianta, jak využít žloutky!

Ingredience:

  • 500 ml klasického hnědého rumu
  • 5 žloutků
  • vanilkový cukr
  • kondenzované mléko (salko)

Postup:

  1. Žloutky s cukrem šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří jemná pěna.
  2. Postupně přimícháváme salko a rum.
  3. Likér slijeme do skleněných, předem vymytých lahví (koňaku bude přibližně jeden litr).
  4. Uchováváme v chladu.
  5. Pokud je koňak po vychlazení moc hustý, můžeme přimíchat trochu mléka.

Chcete si vyzkoušet také variantu se smetanou? Můžete se inspirovat receptem ve videu:

Domácí vaječný koňak/likér | ❄ Vánoční edice ❄ | CZ/SK HD recipe

Pokud nemáte po ruce rum, ale máte doma pálenku, můžete si recept trochu upravit. Alkoholu však použijte méně a předem se připravte na ostřejší chuť. Vaječný koňak pak nebude tak aromatický.

Vaječný likér ze žloutků
Zdroj: cdn.pixabay.com

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (120 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *