Vaječný likér
12. 9. 2025
Vaječný koňak sice není cukroví, ale jistě nám dáte za pravdu, že je to skvělá varianta, jak využít žloutky!
Ingredience:
- 500 ml klasického hnědého rumu
- 5 žloutků
- vanilkový cukr
- kondenzované mléko (salko)
Postup:
- Žloutky s cukrem šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří jemná pěna.
- Postupně přimícháváme salko a rum.
- Likér slijeme do skleněných, předem vymytých lahví (koňaku bude přibližně jeden litr).
- Uchováváme v chladu.
- Pokud je koňak po vychlazení moc hustý, můžeme přimíchat trochu mléka.
Chcete si vyzkoušet také variantu se smetanou? Můžete se inspirovat receptem ve videu:
Domácí vaječný koňak/likér | ❄ Vánoční edice ❄ | CZ/SK HD recipe
Pokud nemáte po ruce rum, ale máte doma pálenku, můžete si recept trochu upravit. Alkoholu však použijte méně a předem se připravte na ostřejší chuť. Vaječný koňak pak nebude tak aromatický.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě