E-shop vánoční osvětlení

Vánoční bezé roláda

12. 9. 2025

Máte v lednici přebytek bílků? Nevíte, jak je využít? Pak vyzkoušejte tuto lahodnou roládu z vaječných bílků! Krásně vypadá, luxusně chutná a navíc je jednoduchá na přípravu.

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 300 g bílků (cca z 8 vajíček)
  • 200 g krystalového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mletých lískových oříšků

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr podle chuti

Na dokončení:

  • džem z lesních plodů

Postup

  • Bílky vyšlehejte spolu s cukrem do hustého, lesklého sněhu.
  • Do vyšlehaného sněhu vmíchejte mouku smíchanou s mletými oříšky.
  • Dno velkého plechu s vyšším okrajem vystelte pečícím papírem, potřete ho rozpuštěným máslem a jemně posypte hrubou moukou.
  • Těsto rozetřete na plech buď cukrářskou špachtlí nebo dlouhým nožem rovnoměrně až k okrajům plechu.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů 10 minut.
  • Po upečení opatrně vyklopte těsto na čistý pečící papír a stáhněte z něj papír, na kterém jste těsto pekli.
  • Těsto spolu s pečícím papírem jemně zarolujtei a nechte vychladnout.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Vyšlehanou šlehačku jemně vmíchejte do mascarpone a podle chuti doslaďte (ale není to nutné).
  • Vychladlou roládu opatrně odrolujte, natřete džemem a krémem a opět srolujte.
  • Roládu podávejte dobře vychlazenou.
Roláda z vaječných bílků na tácku a na talířku se lžičkou.
www.inspiracie.sk

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (14 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *