E-shop vánoční osvětlení

Vánoční moučník s kandovaným ovocem

12. 9. 2025

Kapka alkoholu dodá této pochoutce ještě více vůní a chutí. Kromě tradičního rumu můžete použít také brandy, sherry nebo i whisky.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/4 hrnku tmavého cukru
  • 1/4 hrnku melasy
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku sušených brusinek
  • 1/2 hrnku sušených meruněk
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku kandovaného citronu
  • 1/4 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1/4 hrnku rumu na namočení ovoce + 3 PL rumu do těsta
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Ve velké misce smíchejte veškeré ovoce a přilijte čtvrt hrnku rumu.
  2. Pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě nejméně 24 hodin.
  3. Následující den si předehřejte troubu na 160°C a vymažte formu na pečení.
  4. Máslo a tmavý cukr vyšlehejte do podoby krému.
  5. Následně všlehejte též vejce.
  6. V samostatné míse smíchejte mouku, sůl, skořici a jedlou sodu.
  7. Moučnou směs přidávejte po malých částech společně s melasou do máslové směsi, po každém přidání těsto krátce vyšlehejte.
  8. Vmíchejte namočené ovoce a ořechy.
  9. Těsto nalijte do připravené formy.
  10. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
  11. Vyjměte moučník z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout.
  12. Následně moučník pokapejte třemi polévkovými lžícemi rumu.
Vánoční moučník v podobě biskupského chlebíčku.
zdroj: simplyrecipes.com

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (22 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *