Vánoční moučník s kandovaným ovocem
12. 9. 2025
Kapka alkoholu dodá této pochoutce ještě více vůní a chutí. Kromě tradičního rumu můžete použít také brandy, sherry nebo i whisky.
Ingredience:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku másla
- 1/4 hrnku tmavého cukru
- 1/4 hrnku melasy
- 1 vejce
- 1/2 hrnku sušených brusinek
- 1/2 hrnku sušených meruněk
- 1/2 hrnku rozinek
- 1/4 hrnku kandovaného citronu
- 1/4 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů
- 1/4 hrnku rumu na namočení ovoce + 3 PL rumu do těsta
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
Postup:
- Ve velké misce smíchejte veškeré ovoce a přilijte čtvrt hrnku rumu.
- Pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě nejméně 24 hodin.
- Následující den si předehřejte troubu na 160°C a vymažte formu na pečení.
- Máslo a tmavý cukr vyšlehejte do podoby krému.
- Následně všlehejte též vejce.
- V samostatné míse smíchejte mouku, sůl, skořici a jedlou sodu.
- Moučnou směs přidávejte po malých částech společně s melasou do máslové směsi, po každém přidání těsto krátce vyšlehejte.
- Vmíchejte namočené ovoce a ořechy.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
- Vyjměte moučník z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout.
- Následně moučník pokapejte třemi polévkovými lžícemi rumu.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě