Mezi jedny z nejkrásnějších vánočních zvyků patří podávání oplatek – symbolu zdraví a hojnosti.
Inspirujte se našimi recepty na vánoční oplatky a to ve sladkých i slaných verzích.
Navíc se dozvíte i něco o historii a symbolice této křupavé dobrůtky.
Tak pojďme na to!
Slané vánoční oplatky bez lepku
I celiaci si u nás přijdou na své! Máme pro ně totiž připravený skvělý recept na křupavé bezlepkové vánoční oplatky, na kterých si pochutná celá rodina.
Co budete potřebovat
- 150 g bezlepkové hladké mouky
- 1 lžíce soli
- 1 vaječný žloutek
- 500 ml vody
- trochu kmínu
- 1 lžíce oleje
- 5 lžic sójového mléka
- 1/2 lžičky guarové gumy
Postup
- Všechny suroviny smíchejte spolu s vodou a pomocí šlehače vypracujte jemné těsto.
- Na předehřátou vymazanou pánev lejte po troše těsto a opékejte z obou stran.
- Hotové slané oplatky nechte vychladnout a užijte si je!
Sladké domácí oplatky a trubičky
Na tento recept budete ideálně potřebovat oplatkovač, díky kterému si usnadníte práci a budete mít oplatky krásně tenké.
Co budete potřebovat
- 15 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 30 g krystalového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 150 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce medu
- 300 g hladké mouky
- včelí vosk podle potřeby
Postup
- V misce smíchejte dohladka máslo, vejce, krystalový a vanilkový cukr, 450 ml vody, mléko a med.
- Za stálého míchání pak postupně přidávejte mouku.
- Hotové těsto nechte odstát v chladničce, ideálně 24 hodin.
- Druhý den rozehřejte oplatkovač a potřete včelím voskem.
- Těsto nalijte do středu oplatkovače, zavřete ho a pečte přibližně 30-35 sekund.
- Upečenou oplatku vyjměte na talíř a tento postup opakujte s polovinou těsta.
- Z druhé poloviny těsta budeme tvořit trubičky.
- Postup je stejný, akorát upečenou oplatku ještě teplou srolujte do role za pomoci rukojeti vařečky.
- Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Hotové oplatky a trubičky podávejte s medem a česnekem.
Máme pro vás i vynikající recepty na vánoční trubičky z oříšků! Jakou variantu vyzkoušíte jako první?
Špaldové vánoční oplatky
Dobroučké vánoční oplatky si můžete připravit i ze špaldové mouky. Výsledek je velmi chutný a pozitivně vás překvapí.
Co budete potřebovat
- 200 g hladké špaldové mouky
- 1/3 lžičky skořice
- 1/3 lžičky hřebíčku
- 100 ml mléka
- 10 g másla
- 10 g třtinového cukru
- 10 g vanilkového cukru (ne vanilínového, ale cukru s obsahem vanilkového lusku)
- 300 ml vlažné vody
- 12 g vajec
- 2 lžíce mandlové mouky
Postup
- V misce smíchejte hladkou špaldovou mouku se skořicí a hřebíčkem.
- Na sporáku zahřejte mléko a když je teplé, stáhněte ho ze sporáku a přidejte do něj máslo, třtinový a vanilkový cukr.
- Promíchejte, aby se máslo a cukr dobře rozpustily.
- Pokud vám cukr zůstává na spodku hrnce, dejte hrnec opět na sporák a trošku mléko ohřejte, aby se cukr rozpustil.
- Do misky s moukou zatím přidejte vodu, vajíčko (to si dejte do skleničky, vyšlehejte vidličkou a část, tedy 12 g, přidejte do misky) a sladké mléko (ne úplně horké, ale spíše téměř vlažné).
- Těsto na oplatky smíchejte dohladka mixérem, aby se všechny ingredience dobře propojily.
- Na závěr přidejte do těsta mandlovou mouku a opět mixérem promíchejte.
- Stěrkou přejeďte boky i spodek misky (usazují se tam kousky mouky, takže byste pak v těstu měli hrudky).
- Naposledy promíchejte mixérem.
- Zapněte oplatkovač, aby se zahřál na požadovanou teplotu.
- Když je oplatkovač zahřátý, otevřete ho, lžící nebo vařečkou nalijte trochu těsta do středu pečící plochy a pomalu zavřete.
- Správný čas na vyjmutí oplatky je tehdy, když oplatkovač přestane syčet.
- Tehdy ho otevřete a opatrně oplatku vyjmete.
- Pokud oplatka ještě není, zavřete oplatkovač a počkejte pár vteřin.
- Jedna oplatka se peče cca 30 sekund.
- A takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Nechte si chutnat!
Máme pro vás také recenzi adventních kalendářů pro děti, ze kterých je nebudou bolet zuby. Jsou plné hraček a skvěle jim tak ukrátí čas čekání na Štědrý večer.
Objevte další recepty
Domácí sýrové oplatky
V předchozích receptech jsme vám představili již několik variant vánočních oplatek. Nyní se podíváme na další slanou verzi. Tentokrát s parmazánem. Mňam!
Co budete potřebovat
- 15 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 30 g krystalového cukru
- 150 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 450 ml vody
- 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce celého kmínu
Postup
- Ve smoothie mixéru smíchejte všechny ingredience.
- Připravené těsto nechte ideálně 24 hodin odstát v chladničce.
- Druhý den rozehřejte oplatkovač na 180 °C.
- Povrch potřete včelím voskem, aby se oplatky nelepily.
- Těsto nalijte do středu (přibližně jednu zmrzlinovou naběračku nebo podle velikosti), zavřete a pečte přibližně 30 sekund.
- Oplatka je hotová, když přestane syčet, je mírně nazlátlá a lze snadno odlepit.
- Tímto způsobem zpracujte polovinu těsta.
- Z druhé poloviny těsta můžete připravit trubičky.
- Ty pečte kratší dobu.
- Stroj otevřete a oplatku ještě teplou rychle rolujte na rukojeť vařečky.
- Pokud těsto nebude dostatečně opečené, trubička nebude držet tvar.
- Pokud těsto propečete moc, nebude ohebné a bude se lámat.
- Užijte si to!
Vánoční oplatky z vaflovače
Pokud doma nemáte oplatkovač, můžete si vánoční oplatky připravit i z vaflovače. Sice nejsou tak tenké jako ty tradiční, z oplatkovače, ale jsou výborné a jednoduché na přípravu.
Co budete potřebovat
- 145 g másla
- 145 g vajec (3 větší nebo 4 malé)
- 145 g třtinového cukru
- 145 g prosáté hladké mouky (pro bezlepkovou verzi můžete použít rýžovou mouku)
- 1 lžička skořice
Postup
- Máslo dejte do malého kastrůlku a na středním ohni ho rozpusťte.
- Nechte trochu vychladnout.
- Vejce rozmíchejte metličkou spolu s třtinovým cukrem a mletou skořicí.
- Do vaječné směsi prosejte mouku a metličkou nebo vařečkou ji dobře vmíchejte.
- Na celou směs nalijte rozpuštěné máslo a opět metličkou nebo vařečkou promíchejte.
- Těsto nechte trochu odstát při pokojové teplotě.
- Rozehřejte si vaflovač.
- Před prvním použitím ho lehce potřete máslem.
- Do středu vaflovače dejte lžičku směsi, zavřete a opékejte z obou stran asi 20-25 sekund.
- Správný čas je třeba vysledovat na prvních oplatkách.
- Upečenou oplatku překlopte na rovnou mřížku a nechte vychladnout.
- Do dvou až tří minut ztuhne a zůstane křupavá.
- Dobrou chuť!
Historie vánočních oplatek
Vánoční oplatky jsou jedním z neodmyslitelných symbolů Vánoc hlavně na Slovensku a nejenže skvěle chutnají, mají také bohatou historii a náboženský význam. Odkud vlastně pocházejí tato dobrota pochází?
Původ oplatek
Vánoční oplatky mají svůj původ v náboženských tradicích. Kdysi byly pečeny kněžími a mnichy, kteří je následně roznášeli po domech. V církevních školách se pečení oplatek stalo i součástí výuky a učitelé se mu věnovali společně s žáky. Samotné pečení oplatek začínalo pár dní po svátku Lucie, tedy po 13. prosinci. Když se začalo péct, hospodyňky učiteli přinesly potřebné ingredience: mléko, vejce, máslo a další. Mládenci se postarali o dřevo a oheň. Učitelé poté vyráběli oplatky, jejichž množství bylo přizpůsobeno počtu obyvatel v dané obci.
Pečení oplatek nebylo tak jednoduché jako dnes. Používala se těžká železná forma a pro každého obyvatele vesnice bylo třeba upéct dvě až tři oplatky.
Roznášení oplatek bylo považováno za důležitý úkol, na který učitelé své žáky pečlivě připravovali. Žáci během roznášení zároveň zavinšovali a za odměnu dostali nějaké drobné mince a potraviny pro pana učitele.
Význam oplatek
Oplatky mají pro věřící hluboký náboženský význam. Připomínají „Tělo Kristovo“, tedy hostii nebo svaté přijímání. Česnek pak má zajistit zdraví pro celou rodinu a med má posilovat lásku a dobré vztahy v rodině. Tradičně se pečou z nekvašeného těsta, pšeničné mouky a vody. Navíc se jim připisovaly kouzelné účinky, jako například ochrana před požáry nebo použití v magických rituálech s cílem očistit nebo uzdravit. Při jejich rozlomení si lidé něco přáli a věřili, že se jim to splní v následujícím roce.
Víte, jak se slaví slovenské Vánoce? Jsou podobné našim, rozdíly ale najdete. Podívejte se, které tradice u nás vymizely, ale u našich sousedů stále žijí!
A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční oplatky líbily? Napište nám do komentářů!