Vánoční perníčky ze špaldové mouky

12. 9. 2025

Kdo by nemiloval vánoční perníčky, proto si je připravte ve zdravější formě, kdy hlavní ingrediencí je špaldová mouka.

Budete potřebovat:

  • 380 g celozrnné špaldové mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžičku sody
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mletého koření – hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek 
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 50 ml mléka

Postup přípravy:

  • Mouku, cukr, sodu a kakao prosijte.
  • Přidejte mleté koření a sypkou směs pořádně promíchejte.
  • Přidejte ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a nechte ho alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.
  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Z uleželého těsta vyválejte plát silný asi 3-5 milimetrů a vykrajujte požadované tvary pomocí vykrajovátek.
  • Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte asi 8 minut při teplotě 180 stupňů.
  • Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit podle libosti.
  • Skladujte v tmavém a chladném prostředí.
zdobené perníčky ze špaldové mouky
Zdroj foto: https://countrycupboardcookies.com

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (101 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *