Vánoční perníčky ze špaldové mouky
12. 9. 2025
Kdo by nemiloval vánoční perníčky, proto si je připravte ve zdravější formě, kdy hlavní ingrediencí je špaldová mouka.
Budete potřebovat:
- 380 g celozrnné špaldové mouky
- 130 g moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 1 lžičku sody
- 60 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 lžíce mletého koření – hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek
- 1 lžíce holandského kakaa
- 50 ml mléka
Postup přípravy:
- Mouku, cukr, sodu a kakao prosijte.
- Přidejte mleté koření a sypkou směs pořádně promíchejte.
- Přidejte ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a nechte ho alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
- Z uleželého těsta vyválejte plát silný asi 3-5 milimetrů a vykrajujte požadované tvary pomocí vykrajovátek.
- Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte asi 8 minut při teplotě 180 stupňů.
- Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit podle libosti.
- Skladujte v tmavém a chladném prostředí.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě