Vánoční pomerančové popraskané sušenky
12. 9. 2025
Tyto sváteční crinkles jsou plné chuti pomerančů a můžete si je jednoduše připravit naprosto kdykoli, nejen během vánočních svátků.
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 šálku moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Ve střední míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse stolního mixéru šlehejte máslo a cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 4–5 minut.
- Ztlumte mixér na minimum a přidejte vanilkový extrakt, vejce, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu.
- Míchejte, dokud se vše nespojí, a poté na minutku zvyšte rychlost na středně vysokou.
- Oškrábejte stěny mísy a ztlumte opět mixér na minimum.
- Pomalu přidávejte moučnou směs a míchejte, dokud se nezapracuje.
- Do malé misky dejte moučkový cukr.
- Odměřte vrchovatou lžičku těsta a vyválejte ji do koule, kterou obalte v moučkovém cukru.
- Položte na plech a opakujte se zbývajícím těstem.
- Pečte 10–14 minut, nebo dokud nezačnou spodky sušenek lehce hnědnout a sušenky nejsou popraskané.
- Vyjměte z trouby a nechte několik minut chladit na plechu.
- Poté přesuňte na chladící mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Dobrou chuť!

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě