Vánoční pusinky s praženými lískovými oříšky
12. 9. 2025
Křupavoučké pusinky se skořicí a praženými lískovými oříšky potěší celou vaši rodinu i přátele. Kdo by se nezamiloval do jemné textury pusinek, které se doslova rozplývají v ústech, příjemného doteku skořice a nasekaných lískových oříšků, které vše skvěle doplňují? Tak si je společně pojďme připravit!
Co budete potřebovat
- 4 bílky, pokojové teploty
- ¼ lžičky vinného kamene
- ⅛ lžičky jemné soli
- ½ šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku moučkového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 šálek opražených lískových oříšků zbavených slupky a nasekaných na kousky o velikosti hrášku
Postup
Pražené lískové oříšky:
- Nejprve si připravte lískové oříšky.
- Předehřejte troubu na 175° C.
- Lískové ořechy rozložte na plech a pečte 8–12 minut.
- Horké lískové ořechy opatrně přeneste na čistou kuchyňskou utěrku, přikryjte a nechte uležet, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, asi 5 minut.
- To zabrání tomu, aby se ořechy dále pekly, připalovaly na plechu.
- V kuchyňské utěrce se navíc spaří a slupka půjde krásně odloupnout.
- Utěrkou přetřete povrch ořechů, abyste odstranili slupky.
- Ne všechny slupky se odstraní, ale to nevadí.
- Přeneste čisté ořechy na prkénko a nakrájejte na 0,6 cm kousky.
- Před použitím do pusinek nechte úplně vychladnout.
Pusinky:
- Předehřejte troubu na 120°C.
- 2 plechy vyložte pečicím papírem.
- Připravte si cukrářský sáček s velkou hvězdicovou nebo kruhovou špičkou.
- Ujistěte se, že je špička dostatečně velká, aby jí prošly nasekané ořechy.
- Do čisté kovové mísy dejte bílky, vinný kámen a sůl a pomocí elektrického šlehače šlehejte směs na střední rychlost, nebudou bílky napěněné, asi 2 – 3 minuty.
- Zvyšte rychlost na vysokou a pomalu přidávejte krystalový cukr (po 1 polévkové lžíci).
- Šlehejte, dokud nejsou bílky tuhé a lesklé.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Do směsi prosejte moučkový cukr a skořici.
- Opatrně vmíchejte.
- Nakonec vmíchejte nasekané lískové ořechy.
- Bílkovou směs přendejte do připraveného cukrářského sáčku. S
- Nanášejte pusinky na připravené plechy ve vzdálenosti cca 4 cm od sebe.
- Pečte 1 hodinu, poté troubu vypněte a nechte pusinky v zavřené troubě vychladnout ještě 1 a ½ – 2 hodiny.
- Dobrou chuť!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.