E-shop vánoční osvětlení

Vánoční pusinky s praženými lískovými oříšky

12. 9. 2025

Křupavoučké pusinky se skořicí a praženými lískovými oříšky potěší celou vaši rodinu i přátele. Kdo by se nezamiloval do jemné textury pusinek, které se doslova rozplývají v ústech, příjemného doteku skořice a nasekaných lískových oříšků, které vše skvěle doplňují? Tak si je společně pojďme připravit!

Co budete potřebovat

  • 4 bílky, pokojové teploty
  • ¼ lžičky vinného kamene
  • ⅛ lžičky jemné soli
  • ½ šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté ​​skořice
  • 1 šálek opražených lískových oříšků zbavených slupky a nasekaných na kousky o velikosti hrášku

Postup

Pražené lískové oříšky:

  • Nejprve si připravte lískové oříšky.
  • Předehřejte troubu na 175° C.
  • Lískové ořechy rozložte na plech a pečte 8–12 minut. 
  • Horké lískové ořechy opatrně přeneste na čistou kuchyňskou utěrku, přikryjte a nechte uležet, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, asi 5 minut. 
  • To zabrání tomu, aby se ořechy dále pekly, připalovaly na plechu.
  • V kuchyňské utěrce se navíc spaří a slupka půjde krásně odloupnout.
  • Utěrkou přetřete povrch ořechů, abyste odstranili slupky.
  • Ne všechny slupky se odstraní, ale to nevadí.
  • Přeneste čisté ořechy na prkénko a nakrájejte na 0,6 cm kousky. 
  • Před použitím do pusinek nechte úplně vychladnout.

Pusinky:

  • Předehřejte troubu na 120°C. 
  • 2 plechy vyložte pečicím papírem. 
  • Připravte si cukrářský sáček s velkou hvězdicovou nebo kruhovou špičkou.
  • Ujistěte se, že je špička dostatečně velká, aby jí prošly nasekané ořechy.
  • Do čisté kovové mísy dejte bílky, vinný kámen a sůl a pomocí elektrického šlehače šlehejte směs na střední rychlost, nebudou bílky napěněné, asi 2 – 3 minuty.
  • Zvyšte rychlost na vysokou a pomalu přidávejte krystalový cukr (po 1 polévkové lžíci).
  • Šlehejte, dokud nejsou bílky tuhé a lesklé.
  • Vmíchejte vanilkový extrakt. 
  • Do směsi prosejte moučkový cukr a skořici.
  • Opatrně vmíchejte.
  • Nakonec vmíchejte nasekané lískové ořechy.
  • Bílkovou směs přendejte do připraveného cukrářského sáčku. S
  • Nanášejte pusinky na připravené plechy ve vzdálenosti cca 4 cm od sebe.
  • Pečte 1 hodinu, poté troubu vypněte a nechte pusinky v zavřené troubě vychladnout ještě 1 a ½ – 2 hodiny.
  • Dobrou chuť!
Rozpůlená pusinka se skořicí a praženými lískovými oříšky.
www.withspice.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (29 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *