Vánoční štola s marcipánem
12. 9. 2025
Budete potřebovat:
- 375 g mouky
- 125 g cukru
- 150 g měkkého másla
- 2 balení prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- ½ lžičky kardamonu
- ½ lžičky muškátového oříšku
- lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 200 g tvarohu
- 100 g nasekané citronové kůry
- 125 g sušeného rybízu
- 250 g rozinek
- 100 ml rumu
- 200 g mandlí
- 200 g marcipánu
- 100 g rozpuštěného másla
- 60 g moučkového cukru
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve vložte do mísy rozinky, mandle, citronovou kůru a rybíz, zalijte rumem a nechte přes noc v lednici.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a směs prosijte.
- Přidejte cukr, vanilkový extrakt, kardamom, muškát a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Vše smíchejte a vytvořte uprostřed důlek, do kterého vložte vejce, máslo a tvaroh.
- Zasypte moukou a vypracujte těsto.
- Do hladkého těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, mandle a opět zpracujte.
- V těstu vytvořte po celé délce důlek, do kterého vložíte váleček marcipánu.
- Těsto přitiskněte k sobě tak, aby marcipán nebyl vidět.
- Troubu předehřejte na 240 stupňů, jakmile dosáhnete požadované teploty, stáhněte ji na 180 stupňů a štolu pečte asi jednu hodinu.
- Po vytažení z trouby upečenou štolu zalijte rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem.
- Po vychladnutí štolu opět zasypte silnou vrstvou moučkového cukru.
- Celou vánoční štolu zabalte do hliníkové fólie a nechte alespoň 3 týdny uležet při teplotě kolem 13 stupňů.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup