Veganské vánoční perníčky

12. 9. 2025

Perníčky jsou základem vánočního sladkého tácku. I ty veganské perníčky jsou chuťově úžasné.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek vegan margarínu
  • 1 hrnek cukru
  • náhražka vejce – například Ener-G Egg nebo 1 lžíce hrašky
  • 1 hrnek melasy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 5 hrnků hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 ½ lžičky jedlé soli
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1 ½ lžičky skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • ½ lžičky muškátového oříšku

Postup přípravy:

  • Nejdříve smíchejte margarín s cukrem.
  • Poté přidejte vaječnou náhražku, melasu, jablečný ocet a dobře promíchejte.
  • V další míse smíchejte všechny sypké ingredience a promíchejte.
  • Obě směsi spojte dohromady a vytvořte tuhé těsto.
  • Hotové těsto vložte přes noc do lednice – nezapomeňte ho zabalit do potravinářské fólie.
  • Další den těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3-4 milimetrů a vykrajujte požadované vánoční tvary.
  • Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů asi 6-8 minut.
  • Nakonec vánoční perníčky nechte vychladnout. 
  • Můžete si je ozdobit dle libosti.
  • Skladujte v chladném a tmavém místě.
dva veganské vánoční perníčky
Zdroj foto: https://www.foodnavigator.com

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (52 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *