Veganské vánoční perníčky
12. 9. 2025
Perníčky jsou základem vánočního sladkého tácku. I ty veganské perníčky jsou chuťově úžasné.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek vegan margarínu
- 1 hrnek cukru
- náhražka vejce – například Ener-G Egg nebo 1 lžíce hrašky
- 1 hrnek melasy
- 2 lžíce jablečného octa
- 5 hrnků hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 ½ lžičky jedlé soli
- 1 lžíce zázvoru
- 1 ½ lžičky skořice
- 1 lžička hřebíčku
- ½ lžičky muškátového oříšku
Postup přípravy:
- Nejdříve smíchejte margarín s cukrem.
- Poté přidejte vaječnou náhražku, melasu, jablečný ocet a dobře promíchejte.
- V další míse smíchejte všechny sypké ingredience a promíchejte.
- Obě směsi spojte dohromady a vytvořte tuhé těsto.
- Hotové těsto vložte přes noc do lednice – nezapomeňte ho zabalit do potravinářské fólie.
- Další den těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3-4 milimetrů a vykrajujte požadované vánoční tvary.
- Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte při teplotě 180 stupňů asi 6-8 minut.
- Nakonec vánoční perníčky nechte vychladnout.
- Můžete si je ozdobit dle libosti.
- Skladujte v chladném a tmavém místě.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě