Výborné vánoční dia pečivo
12. 9. 2025
Toto cukroví obsahuje trochu cukru, ale je to tak zanedbatelné množství, že si na něm mohou pochutnat také lidé s diabetem. Navíc je možné klasický cukr zaměnit za cukr pro diabetiky.
Ingredience
- 2 a ⅓ šálku mouky
- 1 lžička cukru (můžete použít dia cukr na pečení, který seženete na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou)
- 1 lžička citronové kůry
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku řepkového oleje
- 200 ml ledové vody
- 1 lžíce studeného odstředěného mléka
Postup
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte do směsi olej a pomocí mixéru vypracujte drobivou směs.
- Nyní přidejte vodu a mléko a lehce vše promíchejte pomocí vidličky.
- Začněte těsto zpracovávat rukama, dokud se vše nepropojí.
- Těsto rozdělte na 2 stejné části a nechte asi 30 minut v chladničce.
- Následně z těsta můžete vyválet placičky, nebo vytvořit válečky či bochánky. Tvar záleží jen na vás.
- Připravené těsto vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
- Těsto je třeba hlídat. Jakmile uvidíte, že začne zlátnout, vyndejte jej z trouby.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě