Vykrajované sádlové cukroví
12. 9. 2025
Zvláštností těsta u tohoto cukroví je jeho kynutí pod vodou.
Po upečení je cukroví velmi měkké a přímo se rozplývá na jazyku. Navíc ho můžete konzumovat hned po upečení.
Ingredience
- 40 dkg hladké mouky
- 30 dkg změklého sádla ve vaničce (můžete zvolit také domácí sádlo)
- 1 zarovnaná lžíce škrobu (Solamyl)
- 6 polévkových lžic mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetka soli
- 1/4 lžičky cukru
- 5 až 6 lžic strouhaného sýra
- 1/2 lžičky pálivé papriky
Postup
- Začněte tím, že přihřejete mléko s cukrem, ale jen tak, aby směs byla vlažná.
- Do mléka s cukrem rozdrobte droždí a rozmíchejte.
- Odložte na teplé místo, aby mohlo droždí pracovat. Do mísy prosejte hladkou mouku, promíchejte ji se solí, přisypte škrob, přidejte změklé sádlo, kvásek, papriku, sýr a důkladně vypracujte těsto, z něhož následně utvořte kouli.
- Připravte si jinou mísu, nalijte do ní studenou vodu, ponořte do ní těsto a nechte kynout do druhého dne.
- Pokud se vám nechce čekat, je možné nechat těsto kynout jen 2 až 4 hodiny.
- Vykynuté těsto vyjměte z vody, nechte trochu okapat a položte jej na pomoučený vál. U tohoto těsta ale někdy nebývá nutné vál posypávat moukou, protože se nelepí.
- Vyválejte plát o výšce asi 3 mm a vykrojte z něj různé tvary.
- Přeskládejte cukroví na plech, vyložený pečícím papírem a posypte sýrem, kmínem nebo sezamovým semínkem.
- Cukroví vložte do trouby, předehřáté na 180 °C, a pečte dozlatova, asi 12–15 minut.
- Abyste se ujistili, že je cukroví hotové, můžete do něj zapíchnout špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, máte své slané vánoční cukroví ze sádla hotové.

Vyzkoušejte také další recepty na sádlové cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup