Zatočené datlové vánoční cukroví
12. 9. 2025
Toto cukroví je vhodné nejen v průběhu Vánoc, ale také k čaji nebo kávě během celého roku.
Ingredience
Těsto:
- 1 šálek másla (v pokojové teplotě)
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek bílého cukru
- 3 velká vejce (v pokojové teplotě)
- 1 lžička citronového extraktu
- 4 šálky mouky
- 1 lžička soli
- ¾ lžičky jedlé sody
Náplň:
- 2 šálky nasekaných datlí
- 1 šálek vody
- 1 šálek cukru
- 1 šálek nasekaných ořechů
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup
Náplň:
- V hrnci smíchejte všechny ingredience, které patří do náplně.
- Vše vařte na mírném ohni, za stálého míchání, po dobu 15–20 minut (dokud směs neztuhne). Dejte vychladit
Těsto:
- Zatímco se náplň chladí, smíchejte máslo a oba druhy cukru v misce. Přidejte vejce. Přidávejte je jedno po druhém a vždy dobře rozmíchejte.
- Přidejte citronový extrakt.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu. Tuto směs přidávejte postupně do připravené krémové směsi a dobře promíchejte, dokud se vše nepropojí.
- Nechte odpočívat v pokojové teplotě minimálně 1 hodinu.
- Připravte si vál a vyválejte z něj pláty o rozměrech 30×23 cm. Pláty by měly být hrubé asi 0,5 cm.
- Polovinou náplně natřete první plát a srolujte. Opakujte také u zbývajícího těsta.
- Obě role zabalte do potravinové fólie a nechte chladit přes noc.
- Druhý den role nakrájejte asi na 0,5cm kusy a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem, asi 5 cm od sebe.
- Pečte na 180 °C, po dobu 8–10 minut, dokud nebude datlové vánoční cukroví mírně hnědé.
- Ochlaďte a můžete podávat.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě