Zázvorové sušenky v bílé čokoládě
12. 9. 2025
Toto zázvorové cukroví máčené v bílé čokoládě se stane hitem vašich Vánoc! Zázvor jim dodává pikantnost, melasa pak obrovskou hloubku chuti. Svůdná poleva z bílé čokolády pak sušenky skvěle doplňuje svou jemnou sladkou chutí.
Co budete potřebovat
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3/4 šálku másla, změkčeného
- 1/2 šálku + 3 lžíce krystalového cukru
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku třtinové melasy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky bílé čokolády
- 3 lžíce tuku
- červená a zelená poleva
Postup
- V míse šlehejte mouku, jedlou sodu, sůl, zázvor, skořici, hřebíček a muškátový oříšek po dobu 20 sekund.
- V míse elektrického stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte máslo, 1/2 šálku krystalového cukru a třtinový cukr, dokud se vše dobře neprošlehá.
- Vmíchejte vejce, poté melasu a vanilku.
- S mixérem nastaveným na nízkou rychlost pomalu přidávejte suché přísady a mixujte, dokud se vše nespojí.
- Zakryjte misku plastovým obalem a nechte 1 hodinu chladit.
- Během posledních 10 minut chlazení předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Z těsta nabírejte asi 1 a 1/2 lžičky najednou, tvarujte kuličky a ty obalujte ve zbývajících 3 lžících krystalového cukru.
- Přeneste na plechy vyložené pečicím papírem ve vzdálenosti cca 5 cm od sebe a vršky sušenek lehce vyrovnejte.
- Pečte v předehřáté troubě 8-10 minut.
- Nechte několik minut vychladnout na plechu a poté přesuňte na mřížku, aby sušenky zcela vychladly.
- V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpusťte 1 šálek bílých čokopeciček s 1 lžící tuku v mikrovlnné troubě na vysoký výkon v 10sekundových intervalech.
- Mezi intervaly míchejte, dokud nebudete mít hladkou polevu.
- Takto pokračujte, dokud nebudete mít cca 3 šálky polevy.
- Ponořte polovinu každé sušenky do čokoládové polevy, otřete přebytek a dejte zpět na pečící papír ztuhnout.
- Ropusťte polevy podle návodu na obalu a naplňte jimi cukrářské sáčky se zdobící špičkou č. 4.
- Ozdobte sušenky viz foto níže a nechte ztuhnout.
- Užijte si to!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.