Zdravá vánoční štola
12. 9. 2025
Budete potřebovat:
- 500 g špaldové mouky
- 400 g datlí – rozemleté na kaši
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 2 vejce
- 175 g másla
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 150 g mletých mandlí
- 1 bio citron
- 1 bio pomeranč
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kardamonu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- směs cukrů – moučkový cukr s vanilkovým cukrem
- rozpuštěné máslo
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů, přichystejte si pečící plechy – vyložte je pečícím papírem a alobalem.
- Smíchejte mouku, datle, vejce, máslo, tvaroh a mandle.
- Přidejte vanilkový cukr, pomerančovou a citronovou kůru, skořici a vytvořte hladké a vláčné těsto.
- Těsto rozdělte na 3 části a vytvarujte vánoční štoly.
- Pečte při teplotě 175 stupňů asi 45 minut.
- Jakmile je štola upečená, ještě horkou ji potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrovou směsí.
- Po vychladnutí štolu zasypte pouze moučkovým cukrem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě