Zdravé cukroví s mletým mákem
12. 9. 2025
Dáváte přednost celozrnným výrobkům?
Pokud ano, tak zkuste tato maková očka, která jsou z celozrnné špaldové mouky.
Přestože jsou bez cukru, vůbec to není poznat a chutnají božsky.
Ingredience na toto cukroví s mletým mákem
- 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 85 g mletého máku
- 130 g másla
- 2 vejce
- 4 vrchovaté polévkové lžíce medu
- špetka soli
- sušené ovoce na ozdobu (ideální jsou třešně, ale záleží na tom, co máte rádi)
Postup:
- Do mísy dejte mletý mák, špaldovou mouku, med, špetku soli, vejce a změklé či rozpuštěné máslo.
- Vařečkou vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut odpočinout, aby naleželo.
- Potom odebírejte stejně velké kousky těsta a tvarujte z nich kuličky, přendejte je na plech s pečícím papírem, udělejte v nich pomocí vařečky důlek jako oko nebo je nožem rozříznete křížem.
- Otvor, který vznikne, zaplňte sušeným ovocem (někdo také dává mandle nebo třeba kompotované jahody).
- Naplněný plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 12 až 15 minut, podle toho, jak jsou očka velká a dle typu trouby.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě