Zdravé perníčky
12. 9. 2025
Pochutnejte si na výborných vánočních perníčcích, které neobsahují rafinovaný cukr!
Ingredience
- 400 g špaldové mouky
- 200 g medu
- 60 g kvalitního másla
- 2 vejce
- ½ lžičky sody
- 1 lžíce perníkového koření
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C a vyložte si plech pečícím papírem.
- Mouku prosejte přes síto a přidejte změklé máslo, med, vejce, sodu a koření.
- Vyšlehejte tuhé těsto a vložte jej na 12 hodin do lednice.
- Jakmile je těsto připraveno, vytáhněte jej z lednice a nechte ho odstát, v pokojové teplotě, alespoň 1 hodinu.
- Těsto vyválejte na, asi 3–4 milimetry, silný plát a vykrojte tvary podle libosti.
- Cukroví vložte na plech a pečte na 180 °C do doby, kdy se perníčky krásně rozvoní.
- Skladujte, nejlépe v papírové krabici, v chladném místě.

Chcete-li upéct perníčky bez medu, můžete med nahradit například sladkými datlemi. Inspirujte se recepty na datlové vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě