Zdravé perníčky

12. 9. 2025

Pochutnejte si na výborných vánočních perníčcích, které neobsahují rafinovaný cukr!

Ingredience

  • 400 g špaldové mouky
  • 200 g medu 
  • 60 g kvalitního másla
  • 2 vejce 
  • ½ lžičky sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup 

  • Troubu si předehřejte na 180 °C a vyložte si plech pečícím papírem.
  • Mouku prosejte přes síto a přidejte změklé máslo, med, vejce, sodu a koření.
  • Vyšlehejte tuhé těsto a vložte jej na 12 hodin do lednice.
  • Jakmile je těsto připraveno, vytáhněte jej z lednice a nechte ho odstát, v pokojové teplotě, alespoň 1 hodinu.
  • Těsto vyválejte na, asi 3–4 milimetry, silný plát a vykrojte tvary podle libosti.
  • Cukroví vložte na plech a pečte na 180 °C do doby, kdy se perníčky krásně rozvoní.
  • Skladujte, nejlépe v papírové krabici, v chladném místě.

malé a velké perníčky ve tvaru postav
zdroj: countryliving.com

Chcete-li upéct perníčky bez medu, můžete med nahradit například sladkými datlemi. Inspirujte se recepty na datlové vánoční cukroví.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (66 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *