Zdravé vánoční perníčky bez cukru
12. 9. 2025
Cukr stačí nahradit jinou zdravější ingrediencí – podívejte se na další recepty na vánoční perníčky zůstanou stále stejně výborné.
Budete potřebovat:
- 1 ½ hrnek mandlové mouky
- ¾ hrnku mouky tapioka
- ¾ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky minerální mořské soli
- 3 lžíce kokosového oleje – tekutého
- 2 ½ lžičky čistého javorového sirupu
- 3 lžíce melasy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 250 stupňů.
- Smíchejte mandlovou mouku, tapiokovou mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl.
- Do sypké směsi přidejte kokosový olej, javorový sirup, melasu a vanilku a vše smíchejte – můžete nejdřív použít mixér a poté těsto zpracovat ručně.
- Hotové těsto vložte mezi dva kusy pečícího papíru a vyválejte na potřebnou tloušťku.
- Připravené těsto vložte alespoň na 30 minut do lednice.
- Sundejte horní pečící papír a můžete se pustit do vykrajování perníčků.
- Perníčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte asi 10 minut – než začnou tmavnout.
- Nakonec je nechte vychladnout a uskladněte do uzavíratelné nádoby.
- Podle libosti si je můžete nazdobit.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě