Zdravé vánoční perníčky bez cukru

12. 9. 2025

Cukr stačí nahradit jinou zdravější ingrediencí – podívejte se na další recepty na vánoční perníčky zůstanou stále stejně výborné.

Budete potřebovat:

  • 1 ½ hrnek mandlové mouky
  • ¾  hrnku mouky tapioka 
  • ¾  lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ⅛  lžičky mletého hřebíčku
  • ¼  lžičky minerální mořské soli
  • 3 lžíce kokosového oleje – tekutého
  • 2 ½  lžičky čistého javorového sirupu
  • 3 lžíce melasy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 250 stupňů.
  • Smíchejte mandlovou mouku, tapiokovou mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl.
  • Do sypké směsi přidejte kokosový olej, javorový sirup, melasu a vanilku a vše smíchejte – můžete nejdřív použít mixér a poté těsto zpracovat ručně.
  • Hotové těsto vložte mezi dva kusy pečícího papíru a vyválejte na potřebnou tloušťku.
  • Připravené těsto vložte alespoň na 30 minut do lednice.
  • Sundejte horní pečící papír a můžete se pustit do vykrajování perníčků.
  • Perníčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte asi 10 minut – než začnou tmavnout.
  • Nakonec je nechte vychladnout a uskladněte do uzavíratelné nádoby.
  • Podle libosti si je můžete nazdobit.
Tradiční vánoční perníčky ve zdravé variantě ozdobené citrónovou polevou.
Zdroj foto: www.sugaraustralia.com.au

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (39 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *