E-shop vánoční osvětlení

Žitné perníčky plněné máslovým mascarpone krémem

12. 9. 2025

Krásné a lahodné perníčky z žitné mouky plněné máslovým krémem s mascarpone a pomerančovou kůrou bude obdivovat každá vaše návštěva. 

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 150 g krystalového cukru
  • 155 g slaného másla, změklého
  • 1 velké vejce
  • 3/4 lžičky pomerančového extraktu
  • 85 g třtinové melasy
  • 210 g tmavé žitné mouky
  • 30 g hladké mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • 110 g třtinového cukru
  • 85 g perlového cukru
  • moučkový cukr na závěrečné posypání (volitelně)

Na náplň:

  • 170 g mascarpone pokojové teploty
  • 55 g sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 55 g slaného másla pokojové teploty
  • 3/4 lžičky pomerančového extraktu
  • nastrouhaná kůra z jednoho středního pomeranče
  • 720 g moučkového cukru
  • 1-2 lžíce smetany ke šlehání

Postup

Těsto:

  • V míse elektrického mixéru smíchejte cukr a máslo a 1 minutu šlehejte na středním stupni. 
  • Vyškrábejte misku, přidejte vejce, pomerančový extrakt a melasu a šlehejte cca 2 minuty. 
  • Ve střední míse smíchejte žitnou mouku, hladkou mouku, zázvor, jedlou sodu, skořici, kardamom, hřebíček, černý pepř a sůl a šlehejte, dokud se vše dobře nepromísí. 
  • Přidejte suché ingredience do melasové směsi a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí, asi 90 sekund. 
  • Těsto chlaďte v lednici 1 hodinu.
  • Předehřejte troubu na 175°C. 
  • 2 ploché plechy vyložte pečicím papírem.
  • Polévkovou lžíci vytvořte ze směsi 22 kuliček. 
  • Kuličky obalte v perlovém cukru.
  • Obalené kuličky položte na připravené plechy cca 5 cm od sebe.
  • Každý plech pečte 15-16 minut, dokud okraje cukroví neztuhnou. 
  • Zatímco se cukroví peče, připravte si náplň.
  • Vyjměte sušenky z trouby a nechte na plechu.

Náplň:

  • Pomocí elektrického mixéru smíchejte mascarpone, sýr Philadelphia a máslo a vyšlehejte do hladka. 
  • Přidejte pomerančový extrakt, pomerančovou kůru a 240 g moučkového cukru a opět vyšlehejte do hladka. 
  • Přidejte dalších 240 g moučkového cukru a 1 lžíci smetany ke šlehání.
  • Vyšlehejte do hladka.
  • Přidejte posledních 240 g moučkového cukru a podle potřeby další lžíci smetany a šlehejte, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.

Příprava cukroví:

  • Když jsou upečené sušenky vychladlé, naplňte cukrářský sáček s velkou kulatou špičkou mascarpone náplní.
  • Sušenky rozložte ve dvojicích spodky vzhůru. Na jednu sušenku naneste mascarpone náplň a přiklopte druhou sušenkou.
  • Totéž udělejte se všemi sušenkami.
  • Cukroví uchovávejte dobře zabalené v lednici.
Perníčky z žitné mouky plněné máslovým krémem s mascarpone a pomerančovou kůrou.
www.goboldwithbutter.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (30 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *