Žitné perníčky plněné máslovým mascarpone krémem
12. 9. 2025
Krásné a lahodné perníčky z žitné mouky plněné máslovým krémem s mascarpone a pomerančovou kůrou bude obdivovat každá vaše návštěva.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 150 g krystalového cukru
- 155 g slaného másla, změklého
- 1 velké vejce
- 3/4 lžičky pomerančového extraktu
- 85 g třtinové melasy
- 210 g tmavé žitné mouky
- 30 g hladké mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky soli
- 110 g třtinového cukru
- 85 g perlového cukru
- moučkový cukr na závěrečné posypání (volitelně)
Na náplň:
- 170 g mascarpone pokojové teploty
- 55 g sýra Philadelphia pokojové teploty
- 55 g slaného másla pokojové teploty
- 3/4 lžičky pomerančového extraktu
- nastrouhaná kůra z jednoho středního pomeranče
- 720 g moučkového cukru
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
Postup
Těsto:
- V míse elektrického mixéru smíchejte cukr a máslo a 1 minutu šlehejte na středním stupni.
- Vyškrábejte misku, přidejte vejce, pomerančový extrakt a melasu a šlehejte cca 2 minuty.
- Ve střední míse smíchejte žitnou mouku, hladkou mouku, zázvor, jedlou sodu, skořici, kardamom, hřebíček, černý pepř a sůl a šlehejte, dokud se vše dobře nepromísí.
- Přidejte suché ingredience do melasové směsi a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí, asi 90 sekund.
- Těsto chlaďte v lednici 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- 2 ploché plechy vyložte pečicím papírem.
- Polévkovou lžíci vytvořte ze směsi 22 kuliček.
- Kuličky obalte v perlovém cukru.
- Obalené kuličky položte na připravené plechy cca 5 cm od sebe.
- Každý plech pečte 15-16 minut, dokud okraje cukroví neztuhnou.
- Zatímco se cukroví peče, připravte si náplň.
- Vyjměte sušenky z trouby a nechte na plechu.
Náplň:
- Pomocí elektrického mixéru smíchejte mascarpone, sýr Philadelphia a máslo a vyšlehejte do hladka.
- Přidejte pomerančový extrakt, pomerančovou kůru a 240 g moučkového cukru a opět vyšlehejte do hladka.
- Přidejte dalších 240 g moučkového cukru a 1 lžíci smetany ke šlehání.
- Vyšlehejte do hladka.
- Přidejte posledních 240 g moučkového cukru a podle potřeby další lžíci smetany a šlehejte, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
Příprava cukroví:
- Když jsou upečené sušenky vychladlé, naplňte cukrářský sáček s velkou kulatou špičkou mascarpone náplní.
- Sušenky rozložte ve dvojicích spodky vzhůru. Na jednu sušenku naneste mascarpone náplň a přiklopte druhou sušenkou.
- Totéž udělejte se všemi sušenkami.
- Cukroví uchovávejte dobře zabalené v lednici.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.