E-shop vánoční osvětlení

Pomazánka sloní žrádlo

12. 9. 2025

Tato pomazánka se kdysi s oblibou připravovala nejen v domácnostech, ale také na studentských kolejích.

Ingredience:

  • 500 g měkkého salámu
  • 2 cibule
  • 3 kyselé okurky
  • 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce majonézy (volitelné)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Nejprve si připravte základ na pomazánku.
  2. V menším hrnci za občasného míchání svařte ocet, olej, kečup, hořčici a cukr.
  3. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
  4. V mezidobě na struhadle najemno nastrouhejte měkký salám.
  5. Následně nadrobno nakrájejte cibuli a kyselé okurky.
  6. Salám, okurky a cibuli smíchejte v míse a přelijte vychladlým základem.
  7. Promíchejte a v případě potřeby lehce osolte, opepřete nebo přidejte malé množství majonézy.
  8. Před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v ledničce.

Pokud jde o měkký salám, nemusíte ho pouze strouhat, další možnost představuje jeho umletí pomocí mlýnku na maso.

Miska s pomazánko sloní mls.
zdroj: cookidoo.at

Kromě receptů na sloní žrádlo můžete jako podklad pro obložené chlebíčky použít též vlašský salát. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů!

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (31 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *