Proč je špaldová mouka tolik oblíbená?
12. 9. 2025
Každé obilné zrno – jak pšeničné, tak špaldové – obsahuje tři základní složky, ovšem právě mouka pšeničná je těchto složek zbavena, aby se lépe zpracovávala.
Špaldová mouka obsahuje všechny složky, ovšem zpracování je mnohem složitější – to se často projevuje na ceně mouky.
Díky tomu, že je pšeničná mouka zbavena několika částí zrna, postrádá vlákninu a více se lepí na stěny střev.
Oproti tomu mouka špaldová má zachovány všechny složky zrna a tak je dobrým zdrojem:
- vlákniny,
- bílkovin,
- vitamínů a
- minerálů.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.