E-shop vánoční osvětlení

Proč je špaldová mouka tolik oblíbená?

12. 9. 2025

Každé obilné zrno – jak pšeničné, tak špaldové – obsahuje tři základní složky, ovšem právě mouka pšeničná je těchto složek zbavena, aby se lépe zpracovávala.

Špaldová mouka obsahuje všechny složky, ovšem zpracování je mnohem složitější – to se často projevuje na ceně mouky. 

Díky tomu, že je pšeničná mouka zbavena několika částí zrna, postrádá vlákninu a více se lepí na stěny střev.

Oproti tomu mouka špaldová má zachovány všechny složky zrna a tak je dobrým zdrojem:

  • vlákniny,
  • bílkovin,
  • vitamínů a 
  • minerálů.
Špaldová mouka vs. bílá mouka porovnání. obsahu vitamínů.
Zdroj: ekozivot.cz

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (14 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *