Staročeské zázvorky

12. 9. 2025

Velmi lahodné zapomenuté vánoční cukroví se zázvorovou příchutí. Mělo by se péct podobně jako perníčky několik týdnů před Vánocemi, aby stačilo změknout.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 3 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 sáček prášku do pečiva

Postup:

  1. Do větší mísy vložte všechny ingredience, tedy mouku, cukr, vejce, zázvor, citronovou šťávu a prášek do pečiva.
  2. Důkladně promíchejte a zapracujte do podoby jednolitého hladkého těsta, nejlépe pomocí kuchyňského robotu.
  3. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm.
  4. Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta různé tvary zázvorek.
  5. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin nebo i přes noc do chladu.
  6. Předehřejte si troubu na 220 °C a pečte dorůžova přibližně 6-8 minut.
  7. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a následně uložte do vzduchotěsné nádoby a do chladu.

Podle vašich preferencí můžete zázvorové cukroví několik dní před Štědrým dnem ozdobit například citronovou polevou.

Zázvorové vánoční cukroví ve tvaru srdíček.
zdroj: dolcidee.it

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (96 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *