Staročeské zázvorky
12. 9. 2025
Velmi lahodné zapomenuté vánoční cukroví se zázvorovou příchutí. Mělo by se péct podobně jako perníčky několik týdnů před Vánocemi, aby stačilo změknout.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 3 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 sáček prášku do pečiva
Postup:
- Do větší mísy vložte všechny ingredience, tedy mouku, cukr, vejce, zázvor, citronovou šťávu a prášek do pečiva.
- Důkladně promíchejte a zapracujte do podoby jednolitého hladkého těsta, nejlépe pomocí kuchyňského robotu.
- Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta různé tvary zázvorek.
- Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin nebo i přes noc do chladu.
- Předehřejte si troubu na 220 °C a pečte dorůžova přibližně 6-8 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a následně uložte do vzduchotěsné nádoby a do chladu.
Podle vašich preferencí můžete zázvorové cukroví několik dní před Štědrým dnem ozdobit například citronovou polevou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě