E-shop vánoční osvětlení

Staročeské zázvorky

12. 9. 2025

Velmi lahodné zapomenuté vánoční cukroví se zázvorovou příchutí. Mělo by se péct podobně jako perníčky několik týdnů před Vánocemi, aby stačilo změknout.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 3 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 sáček prášku do pečiva

Postup:

  1. Do větší mísy vložte všechny ingredience, tedy mouku, cukr, vejce, zázvor, citronovou šťávu a prášek do pečiva.
  2. Důkladně promíchejte a zapracujte do podoby jednolitého hladkého těsta, nejlépe pomocí kuchyňského robotu.
  3. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm.
  4. Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta různé tvary zázvorek.
  5. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin nebo i přes noc do chladu.
  6. Předehřejte si troubu na 220 °C a pečte dorůžova přibližně 6-8 minut.
  7. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a následně uložte do vzduchotěsné nádoby a do chladu.

Podle vašich preferencí můžete zázvorové cukroví několik dní před Štědrým dnem ozdobit například citronovou polevou.

Zázvorové vánoční cukroví ve tvaru srdíček.
zdroj: dolcidee.it

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (21 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *